Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Nu är det nytt år igen och ofta kan man börja se över lite olika saker i sitt liv när det nya året börjar, t ex sin träning / vikt, något man har funderat på att börja med eller något typ av nystart. En grej som man alltid borde kolla upp årligen är de fasta kostnaderna i sin ekonomi.

Sådant som kan anses vara en fast kostnad är något som är återkommande och oftast med ett bestämt pris, t ex försäkringar, elavtal, bolån, mobilabonnemang, tv-kanaler, samt i princip alla andra abonnemang och prenumerationer. Den här typen av tjänster kan variera en hel del i pris mellan olika aktörer men också från år till år. Priser går upp och ner osv.

Just försäkringar är nog en av de mest klassiska sakerna här. Det som ofta händer är att man kollar upp lite olika försäkringar och jämför den dagen man ska skaffa dem,exempelvis den dagen man köper en ny bil eller ett nytt hus osv. Då är man lite duktig och jämför priser och ser vad som känns bra. Men när man är klar med den genomgången och har gjort sitt val så lägger man det helt åt sidan och glömmer bort det.

Detta är dock en dålig väg att gå. För priser förändras med tiden. Och försäkringsbolag ändras också, på så vis att de som var billigast när man gjorde sin jämförelse för några år sedan mycket väl kan ha blivit dyrare än en del av sina konkurrenter nu. Det sker hela tiden prisökningar och justeringar hit och dit och därför måste man vara redo att göra en ny koll ibland.

Om man är en av dem som bara kollar en gång och sen helt glömmer bort att göra en lite genomgång då och då så blir det helt enkelt så att man sitter kvar med sitt gamla pris oavsett vad som har hänt på försäkringsmarknaden. Det kan vara så att den försäkring man själv sitter med, och som var bra när den först tecknades, kan vara tusenlappar dyrare per år jämfört med en likvärdigt bra försäkring från ett annat bolag.

Kolla upp försäkringspremier och var flexibel

Vissa prenumerationer och abonnemang har kort eller nästan ingen bindningstid och då är det enkelt att snabbt byta till något nytt om man inser att det är billigare någon annanstans. Ett rörligt bolån kan man t ex byta till en ny bank om man blir erbjuden bättre ränta, liksom ett privatlån. Elavtalet kan man också byta på ett enkelt sätt med kort varsel, om man kommer på att ett annat elbolag är märkbart billigare nu för tiden.

Försäkringar är delvis flexibla men inte riktigt på samma vis. Oftast har man ett visst datum då de förnyas och innan dess kan man inte avbryta dem på samma enkla vis som en prenumeration som inte har någon bindningstid eller uppsägningstid. Då gäller det att planera lite mer. Men oavsett när försäkringarna ska förnyas kan det vara en bra idé att gå igenom dem i början på året, som en slags tradition. Då har man en specifik tidpunkt då man alltid gör en genomgång, vilket gör det enklare att komma ihåg.

Man får inte vara för sentimental när man jämför priser på försäkringar. Även om du har haft ett visst försäkringsbolag i ett antal år tidigare så går det såklart bra att byta. Det finns många bra bolag att välja på och deras försäkringar är ofta ganska likvärdiga. Visserligen ska man alltid se till att gå igenom försäkringsvillkoren och jämföra så att man får ett skydd som så bra som man tänker sig, men priset är oftast det som slutligen får bestämma.

För att kunna jämföra priser på försäkringar måste man fylla i sina egna uppgifter, information om sig själv och sin bostad osv, för att kunna få en offert. Det kan vara lite segt att göra men om man bara behöver göra det 3-5 gånger och bara en gång per år så kan man nog klara det, om målet är att spara några tusenlappar. Man får göra samma för sin bilförsäkring osv också.

Mycket pengar att spara ibland

Det är givetvis inte alltid du kommer kunna hitta stora besparingar. Du kanske har tur och redan har bästa försäkringarna, med de lägsta priserna. Men du kan också hitta en guldgruva. Jag hade själv en bilförsäkring för några år sedan som jag hade tecknat hos IF, som jag tyckte var bra när jag valde den. Då tittade jag runt och tog beslutet att köra hos IF just för att de hade ett bra pris.

När jag jämförde några år senare så var dock IF inte speciellt billiga alls. Det var ingen prisvärd försäkring längre, inte ens om man räknade in den rabatt jag fick för att jag hade fler försäkringar hos dem. Jag hittade en likvärdig försäkring hos Länsförsäkringar som var flera tusenlappar billigare på ett år, vilket ju är ganska mycket pengar för en sån här grej.

När jag sedan tittade runt efter priser på villaförsäkring så var Länsförsäkringar också klart billigare, även fast jag hade föredragit IF för ett antal år sedan. Så även här var det dags att göra ett byte. Hade jag inte tagit mig tid att kolla runt och istället bara körde på samma som jag hade tidigare, så hade jag förlorat en hel del onödiga pengar.

Man måste inte absolut göra en kontroll varje år, om det känns onödigt. Men vartannat år eller liknande är att rekommendera. Att gå många år med för dyra försäkringar kan kosta dig många onödiga tusenlappar och plånboken kommer att tacka dig för att du la ner någon timmes jobb i början av året. Det blir en bra timlön att spara så mycket för så lite jobb!